5 manieren waarop Yuri!!! On Ice anime en yaoi stereotypes doorbrak

Yuri!!! On Ice was met gemak de meest populaire anime van het 2016 herfst seizoen. Zelfs voordat de BL ondertonen werden verwisseld voor overtonen wist de serie zich goed te onderscheiden van andere sport- en BL anime. Maar wat maakt Yuri!!! On Ice nou zo uniek tegenover de andere anime van zijn soort(en), en hoe kunnen deze trends anime in iets nieuws veranderen?

1: De hoofdpersonen zijn volwassen

Y!!!OI maakt zichzelf vanaf de eerste scène al uniek door zijn hoofdpersoon, Yuri Katsuki, voor te stellen als een 23 jaar oude man. Zijn coach, Victor Nikiforov, is 27 jaar oud. De meeste anime spelen zich tegenwoordig af op de middelbare school, omdat de meeste mensen die anime kijken óf op de middelbare school zitten, óf nostalgisch zijn naar die periode. Daar is niet per se iets mis mee, je moet namelijk je doelgroep wel aan blijven spreken, maar dat betekent wel dat er veel minder anime over volwassenen gemaakt wordt.

2: De personages schaatsen in wereldkampioenschappen

Deze gaat een beetje mee in het eerste puntje in dat de meeste anime, vooral sport anime, plaats vinden op middelbare scholen. Deze personages doen dan ook nooit mee aan belangrijke kampioenschappen op professioneel niveau (hoewel de meeste middelbare school sport anime dit gevoel wel over weten te brengen). De kampioenschappen uit Free!, Haikyuu!!, en Kuroko’s Basketball vinden allemaal plaats in middelbare school districten.

Alle kunstschaatsers in Yuri!!! On Ice doen mee aan de Grand Prix of Figure Skating Final, wat bekend staat als het op één na belangrijkste kunstschaatstoernooi ter wereld, na het Wereld Kampioenschap van het ISU.

3: De hoofdpersonages en supporting cast zijn etnisch divers

Omdat de anime voor de grootse hap gaat over een kampioenschap op wereldniveau, is het geen verrassing dat de cast van de serie zeer etnisch divers is in vergelijking met andere anime. Japan is een van de meest homogene landen ter wereld, en de anime industrie leunt hevig op raciale stereotypes wanneer er personages met een ander kleurtje worden afgebeeld. Het was op zijn zachtst gezegd verfrissend om deze respectvolle afbeeldingen van niet-Japanse mensen in een anime te zien.

4: Kunstschaatsers over de hele wereld keken met ons mee

Het is hard, maar eerlijk: buiten de Winterspelen is kunstschaatsen niet zo hot. De sport krijgt eigenlijk maar weinig aandacht buiten die periode. Je kunt je dus wel voorstellen dat veel kunstschaatsers blij verrast waren dat er een realistische anime gemaakt zou worden over hun sport en het leven dat zij daaromheen lijden.

“Realistisch”, benadruk ik omdat sport anime er een handje naar heeft om zijn hoofdpersonages een soort “superkracht” binnen de sport te geven, wat hen een gigantische voorsprong zou kunnen geven (bijvoorbeeld Kuroko’s Basketball). Yuri!!! On Ice heeft daar niets mee te maken. De küren zijn namelijk geanimeerd door over echte beelden heen te animeren. Dit maakte deze küren zo goed te doen, dat het slechts een kwestie van tijd was tot echte prof schaatsers de küren zouden leren en ze voor de lol zouden oefenen.

5: De serie maakt een gewaagd politiek statement.

Yuri’s verloofde (ze gaven elkaar ringen, oké? Laat me), Viktor Nikiforov, is Russisch. Als jij je afvraagt waarom dit interessant is, het zit zo: Rusland heeft over het algemeen een slechte reputatie als het aan komt op rechten voor LGBT+ mensen. Neem nou bijvoorbeeld de Russische Homo Propaganda Wet. Deze wet maakt “het blootstellen van minderjarigen aan materiaal dat homoseksueel als normaal en goed afbeeldt” verboden. Dat is dus inclusief in het openbaar handen vasthouden en kussen met je vriend/vriendin.

Door het Russische kunstschaatswonder homoseksueel te maken, stuurt de anime best een krachtige boodschap de wereld in. Zó krachtig zelfs, dat het echte Russische kunstschaatswonder Evgenia Medvedeva openlijk tweet over de serie, en t-shirts draagt met daarop de twee hoofdpersonen.

Tja, wat ga je daar dan als overheid aan doen?

De bronzen medaille gaat naar…

Buiten alle bovenstaande heeft Yuri!!! On Ice nóg meer positieve feedback teruggekregen. In het bijzonder over de realistische manier waarop angst, paniek en paniek aanvallen worden afgebeeld in de serie, zoals Yuri’s mentale breakdown aan het begin van aflevering 1, en de meesterlijke visualisatie van JJ’s paniekaanval in aflevering 11, die hem de gouden medaille die hij aan het winnen was kostte.

Wat ik persoonlijk een van de betere punten aan de serie vind is dat de manier waarop Yuri en Victor’s relatie tot stand komt en opbloeit erg natuurlijk over komt in vergelijking met andere BL series, waarin de relatie juist erg geforceerd voelt, en alleen voor het plezier van de vrouwelijke kijker. Maar Victor en Yuri doen wat ze doen voor Victor en Yuri, niet voor een marketing team dat er wanhopig voor probeert te zorgen dat de dames iedere week de serie blijven kijken.

En daaruit concluderen we dat…

Anime is een entertainment industrie die er een hekel aan heeft om risico’s te nemen voor vele verschillende redenen (al komt het vaak op financiële redenen uit). Daarom maken veel studio’s liever doorsnee projecten die lijken op wat al bestaat en waarvan ze weten dat het geld in het laatje brengen, dan dat ze iets werkelijk unieks (doch risicovol) maken dat nog nooit eerder gedaan is.

God zij dank was daar MAPPA die wel wilden beginnen aan dit originele project (in plaats van veilig een manga of light novel te animeren) met volwassen hoofdpersonen (in plaats van middelbare scholieren) met daarin een realistische romantische relatie tussen twee mannen (in plaats van de fujoshi een bot voor te houden met homo-erotica die nergens naartoe gaat, of een yaoi serie te maken met kunstschaats ondertonen).

Het resultaat? Yuri!!! On Ice werd een van de meest bekeken, meest succesvolle en meest winstgevende anime uit de herfst van 2016. Sayo Yamamoto (regisseuse en bedenker) en studio MAPPA hebben de industrie laten zien dat je een riskante serie kunt maken en daaraan kunt verdienen, zolang je er passie voor hebt en er volledig voor gaat.

Yuri!!! On Ice is gratis en legaal te streamen op Crunchyroll! (Engels ondertiteld)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: