Yuri vs. yaoi: zoek de verschillen

Ik wist pas nét van het bestaan van yaoi af toen ik voor het eerst kennis maakte met yuri, maar ik ben het pas vrij recent erg leuk gaan vinden. Natuurlijk heb ik in de tussentijd wel de zeldzame Harley/Poison Ivy fan fiction gelezen die ik tegen kwam, maar deze verhalen wisten me nooit op de zelfde manier te grijpen waarop de meeste m/m verhalen dat deden. Toen, jaren later, raadde een vriendin mij Saburouta’s Citrus aan, wat een echte eye-opener was voor mij.

Yuri is de mangakunst die de liefde tussen twee vrouwen voorstelt. De term yuri betekent letterlijk lelie, een courante Japanse meisjesnaam. Het gaat in de meeste gevallen over affectieve en minstens impliciet seksueel getinte relaties. Waar het meer om platonische liefdes gaat, wordt meestal de term shojo-ai gehanteerd. Beide stijlen worden gebruikt zowel bij manga als anime.

-Wikipedia, 2017

Femslash (ook wel femmeslash)

Relatie tussen twee vrouwen.

-Wikipedia, 2017

Ik zou natuurlijk heel snel klaar zijn als ik zou zeggen “Yuri is het zelfde als yaoi, maar dan met meisjes”, maar niets is minder waar. Daarom gaan we in deze blog vooral naar de verschillen tussen de twee genres kijken.

Om te beginnen, begon yuri vroeg in de 20ste eeuw, ruim 60 jaar voordat yaoi van de grond kwam. Lesbische relaties in yuri boeken werden voornamelijk afgebeeld als “emotioneel intens” en “platonisch”, en eindigden vaak in een tragedie waarbij de hoofdpersonen samen zelfmoord pleegden voordat één van de dames zou moeten gaan trouwen (met een man) en de twee hun gescheiden wegen zouden moeten gaan.

Van femslash fan fictie, aan de andere kant, is het niet helemaal duidelijk wanneer het begon, maar bestaat heel waarschijnlijk ook al heel lang, en wordt alleen maar populairder dankzij de opkomst van het internet en de toename in televisie series met meer dan één interessant vrouwelijk personage. In sommige fandoms is het zelfs de meest dominante vorm van slash fan fictie, zoals in Xena: Warrior Princess, Rizzoli and Isles en Orange is the New Black.

De jaren 70 zag de opkomst van yuri manga en yuri elementen in manga gericht op meisjes, waar het verrassend populair is geworden en gebleven. Manga en anime als Sailor Moon, Revolutionary Girl Utena en Puella Magi Madoka Magica hebben prominente lesbische (en tragische) personages en koppels, terwijl vertegenwoordiging van homoseksuele jongens in manga en anime voor jongens bijna niet bestaat.

Afgezien van de relatief goede vertegenwoordiging van yuri themas in mainstream shoujo media, ligt het genre zelf gigantisch achter op haar mannelijke tegenhanger, met slechts 58 geregistreerde yuri series op My Anime List, tegenover 69 geregistreerde yaoi series. Het verschil wordt alleen maar groter als je naar manga gaat kijken, waar er slechts 492 geregistreerde yuri manga in de zelfde database staan, tegenover 4.972 yaoi manga. Ja, dat lees je goed. Er is ruim tien keer meer yaoi dan yuri. Als je dan naar fan fiction gaat kijken wordt het nog dramatischer; 229.479 femslash fics op Archive of Our Own tegen 1.475.939 slash fics op de zelfde website.

Waar de grootste wereld van verschil tussen yuri en yaoi ligt (en zelfs tussen femslash en slash, maar in mindere mate), is dat de personages geen heteronormatieve rolpatronen toegewezen krijgen. Als je een yuri boekje openslaat, kun je nooit aan de manier waarop de personages getekend zijn zien of ze “top” of “bottom” zijn.

Wat daar volgens mij aan bij draagt is het feit dat de meeste yuri voor en door meiden en vrouwen gemaakt wordt, in tegenstelling tot yaoi, wat voor het grootste gedeelte bestaat voor het genot van het andere geslacht. Natuurlijk zijn er ook yuri series en strips die gericht zijn op mannen, maar er is weinig verschil tussen de twee, buiten het feit dat de meeste yuri door vrouwelijke fans drama verhalen zijn en yuri door mannen vaak onder de “schattige meisjes die schattige dingen doen” paraplu valt. Afgezien daarvan, lijkt het niet alsof de het beide types fans uit maakt wat voor wie is gemaakt; het is altijd fijn om te variëren in de series die je kijkt.

Nieuwsgierig? Deze yuri en femslash kun je 100% gratis en legaal kijken/lezen! (Engels ondertiteld en geschreven)

YuruYuri

Inugami-san to Nekoyama-san

Rock and Riot

Her last fairy-tale

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: