Wat is Roze Kryptoniet?!

We kennen het riedeltje inmiddels allemaal wel; Superman kan alles. Van de Aarde redden van een meteoor tot het oplossen van een internationaal conflict. Máár, hij heeft één zwakke plek. Iets dat je zijn Kryptoniet zou kunnen noemen. Je weet wel, Kryptoniet.

Kryptoniet is normaal gesproken een groen, gloeiend gesteente dat ervoor zorgt dat Superman niets meer kan doen wat hem super maakt. Geen vliegkracht, geen superkracht, geen laser ogen; Alleen goeie ouwe Clark Kent. Wat je misschien nog niet wist, is dat Kryptoniet in verschillende kleuren voor komt, en dat verschillende kleuren verschillende effecten op hem hebben. Simpel gezegd maakt Groen Kryptoniet Superman zwak, Rood Kryptoniet maakt Superman boos en Roze Kryptoniet maakt Superman homo.

Hoewel het slechts één keer in de strips zat in 2003 om alle rare soorten Kryptoniet uit de Silver Age belachelijk te maken, heeft het een blijvende indruk achtergelaten op het fandom. Sinds dien is de continuïteit van DC Comics helaas al twee keer gereboot, en niemand de woorden Roze Kryptoniet tot nog toe in de mond genomen. Of het mineraal überhaupt bestaat in deze continuïteit is vooralsnog onbekend.

Pink_kryptonite_supergirl_79.jpg
Superman flirt met Jimmy Olsen onder invloed van Roze Kryptoniet, Supergirl volume 4 #79

Eerlijk gezegd zou ik het geweldig vinden als Superman ooit homo zou blijken te zijn, maar het Roze Kryptoniet houdt er een paar problematische implicaties op na. Zo suggereert het bijvoorbeeld dat homoseksualiteit ontstaat door externe factoren, en als deze externe factoren worden weggenomen, wij weer “normaal” zullen worden.

En begrijp me niet verkeerd; het is 100% okay om de homo identiteit te dragen voordat je overstapt op een andere identiteit. Seksualiteit en gender kunnen constant in flux zijn, afhankelijk van de persoon, en daar is niets mis mee. Maar voor de meesten van ons is seksualiteit best een permanent dingetje. Er zijn al meer dan voldoende mensen en instanties die proberen ons onze identiteit af te nemen, en als populaire media in dat gedachtegoed mee gaan, zou dat alles alleen maar erger maken.

Waar homoseksualiteit vandaan komt weet nog niemand helemaal zeker, maar genen (wat een van die dingen is die je gewoon niet aan een mens kunt veranderen) hebben best veel te zeggen in wie wij zijn en wie wij gaan worden. Homoseksualiteit komt niet voort uit externe factoren, maar de moed om uit de kast te komen wel.

Met die gedachten in mijn achterhoofd denk ik wel nog steeds dat het mogelijk is om een goed, leuk verhaal te schrijven met Roze Kryptoniet, mits het gedaan wordt door de juiste mensen. Het zou schrijvers de kans geven om de seksualiteiten van andere Kryptonische personages verder uit te diepen, en de personages te helpen in het ontdekken van wie zij zijn en het omarmen van kanten van zich zelf die ze zonder het Roze Kryptoniet nooit ontdekt zouden hebben. Dát zou fascinerend zijn om te lezen.

Coverfoto genomen door Laura Elias bij de SuperQueeroes tentoonstelling in het Schwülesmuseum in Berlijn

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: