Killing Stalking en het verkeerde beeld bij BDSM

Eerder vandaag werd mij verteld dat “al dat bloed en geweld in Killing Stalking is vanwege een ding dat BDSM heet” in een reactie in een yaoi community en… Ik kan dit niet meer, okay? Ik kan deze misvattingen niet meer door de vingers zien. Ik heb dit gedaan voor alle Fifty Shades films die tot nu toe het licht hebben gezien, dus ik ga het verdomme weer doen voor Killing Stalking. Dus kleppen dicht en ga zitten in die schoolbanken, de les gaat beginnen.

BDSM heeft voor alle goede redenen een zeer strenge set regels, de meest belangrijke daarvan is “Safe, sane, consensual”.

Dat betekent dat:

  1. Een dom zijn/haar sub niet werkelijk in gevaar mag brengen.
  2. Je alleen aan BDSM mee mag doen als je psychisch sterk genoeg bent om het je rol als dom/sub en je werkelijke zelf strict gescheiden te kunnen houden. Ik zou dieper in kunnen gaan op de gevolgen als dit niet lukt, maar een simpele zoekopdracht naar het Stanford Prison Experiment zal je ongeveer alle informatie geven die je nodig hebt.
  3. Doms en subs moeten altijd goed en duidelijk communiceren over ieder aspect dat ze door willen voeren in hun spel. Bijvoorbeeld, als je niet hebt gecommuniceerd over stikken, knijp je de ander zijn luchtpijp niet dicht. Zo simpel kan het zijn.

Het meest belangrijke ding, naar mijn mening, dat staat tussen Killing Stalking en BDSM is het complete gebrek aan safewords. Een safeword is een woord (of gebaar, als je je mond vol hebt) dat de sub kan gebruiken om de dom te laten weten dat ze het niet meer okay vinden wat ze wordt aangedaan. Wanneer dit woord wordt gebruikt is de dom verplicht om direct te stoppen met wat hij of zij aan het doen is om voor de sub te zorgen.

Wat Killing Stalking wel doet is het lenen van de dynamiek van een dom voor Sangwoo en een sub voor Yoonbum, maar dan wordt al het gevaar en de emotionele manipulatie die direct tegen de “Safe, sane, consensual” regel in gaat mee in de mix gegooid. Deze serie catert naar de zelfde ontvoering-Stockholm syndroom fantasie waar een hoop hentai naar catert, waarin een onderdanig personage net zo lang vast zit tot deze de ‘gevangene rol’ van het eerder genoemde Stanford Prison Experiment aan neemt, of in extremere gevallen Stockholm syndroom ontwikkelt.

En ik wil niet zeggen dat het per se slecht is, of dat je een slecht persoon bent omdat je deze strip leest en dat met plezier en/of fascinatie doet. Het blijft fictie! Maar mensen die in het echte leven aan BDSM doen hebben wel last van de misverstanden die worden verspreid door het labelen van fictie als Fifty Shades of Killing stalking as BDSM.

Eerlijk gezegd is alles dat ik wil vragen dat je alsjeblieft onderzoek doet voordat je per ongeluk emotioneel en seksueel misbruik labelt als BDSM, omdat mensen in de echte wereld daar last van kunnen hebben.

Ik hoop dat jullie hier iets van geleerd hebben. De les is voorbij!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: